LLUIS VICH VOCALIS

In memoriam

Música religiosa del Renaixement

Concert homenatge a les víctimes del Covid-19

Després de mesos sense concerts, cal començar a rependre l’activitat musical a poc a poc i en el nostre primer concert després d’aquest parèntesi, volem retre un record a tots aquells que ja no estan com a consequència d’aquesta inesperada i cruel pandèmia.

Al concert, emmarcat a l’època renaixentista en la que sempre s’utilitzaria música religiosa per a aquestos events, trobem peces amb textos especialment dedicats al trapàs a l’altra vida , com l’Introit del Requiem de Lassus, altres pensats per a les solemnes cel∙lebracions de la passió de Crist com el O vos omnes de Palestrina, textos per a la litúrgia com el Domine non sum dignus oQui manducat meam carnem, també trobem un homenatge a les víctimes innocents, en Salvete flores martyrum de Victoria, psalms i de lloança a Déu i esperança com Christe Redemptor o el Magnificat, l’obra més extensa i amb la que comença el concert, un dels càntics més coneguts de la religió catòlica i un al que més compositors han posat música, que és una oració d’acció de gràcies posada en la boca de la Verge Maria en l’evangeli de S. Lluc.

En el concert tindrem el suport de l’orgue, l’instrument sempre present a les cel∙lebracions litúrgiques i amb dos obres instrumentals, una de l’organista aragonés Sebastián Aguilera de Heredia i altra de l’andalús Francisco Correa de Arauxo.

És per tant un concert d’homenatge i record a les víctimes, però també d’esperança i retrobament amb una “nova normalitat” en la que a poc a poc esperem que tornem a disfrutar del contacte entre músics, instrumentistes, cantants i els espectadors.


Programa

Magnificat Sexti Toni

Tomás Luis de Victoria (1548‐1611)

O magnum mysterium

Cristóbal de Morales (1500‐1553)

Introit Missa pro defunctis

Orlando di Lasso (1532‐1594)

Obra de octavo tono alto: Ensalada

Sebastián Aguilera de Heredia (1561‐1627)

Psalm 113 (112) Laudate pueri

Tomás Luis de Victoria

O vos omnes

Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525‐1594)

Domine non sum dignus/Miserere mei

Tomás Luis de Victoria

Memento salutis auctor

William Byrd (1543‐1623)

Tiento y discurso de segundo tono

Francisco Correa de Arauxo (1584‐1654)

Pueri haebreorum

Giovanni Pierluigi da Palestrina

Qui manducat meam carnem

Claudio Merulo (1533‐1604)

O magnum mysterium

Jacobus Gallus (1550‐1591)

Ave Regina caelorum

Giovanni Pierluigi da Palestrina


Lluís Vich Vocalis

Tenors
Jesús Navarro
Jaime Flors
Jesús Ruiz de Cenzano
Ricardo Sanjuán
Vicente Abril

Baixos
Luis Vicente
Ximo Martí
Natxo Martí
José Luis Vicente

Pablo Márquez, Órgano

El grup “Lluís Vich Vocalis” de València, que també treballa amb la denominació de “Cor de Cambra Lluís Vich”, és una agrupació vocal mascul·lina especialment dedicada a la interpretació de la música vocal del Renaiximent, medieval i primer Barroc.
 
Des de la seua su presentació al 1.985 patrocinada pel Conservatori de València, ha treballat en la recuperació i divulgació d’un repertori musical original, amb especial preocupació per la música valenciana i la polifonia clàsica. A més de la seua presència als més importants festivals musicals de la Comunitat Valenciana, ha donat concerts per Espanya, França, Suïssa, així com una gira por la illa de Taiwan; cantant en auditoris com el Palau de la Música de València, la sala Oliver Messien de Paris per a Radio France, el Palau de la Música Catalana de Barcelona o el Concert Hall del National Chiang Kai Shek Cultural Center de Taipei. Ha gravat un programa per a la Televisió Valenciana amb obres del Misteri d’Elx i del polifonista Ginés Pérez.

Junt al treball en el su repertori habitual, “a capella”, amb instrumentistes o grups instrumentals de música antiga, col·labora amb la “Capella de Ministrers” en els programes de música medieval “El Llibre Vermell”, “Música per a un Rei Conqueridor”, “Ad honorem virginis” o “La Ruta de la Seda” (aquestos dos últims gravats en CD).
 
Ha gravat diversos treballs de polifonia antiga valenciana, Mestres de Capella de la Seu de València i del Misteri d’Elx i programas de polifonia clàsica, com els seus CDs “Paribus Vocibus” amb obres a veus iguals de Tomàs Luis de Victoria i “L’Esperit de la Contrareforma” un programa de polifonia religiosa de l’època de la contrarreforma catòlica (Byrd, Gallus, Kerle, Palestrina i Victoria).

Amb el títol de “Discantus” i junt al saxofonista Perico Sambeat, aborda una experiència musical que mescla polifonía i jazz, fruit de la qual fou la gravació del CD amb el mateix títol i més de vint-i-cinc concerts del programa.

També ha cantat Rossini; en escena representant l’òpera “L’italiana in Algeri” i en la gravació del CD “Rossini Mezzo”, junt amb l’Orquestra Sinfònica de Navarra i la mezzo Silvia Tro Santafé, sota la direcció de Julian Reynolds.

La Universitat de València col·labora i patrocina les activitats d’investigació i difusió del patrimoni musical realitzades per Lluís Vich Vocalis.


Segueix al Festival Renaixement en Instagram ↓

Utilitza el hashtag #festivalrenaixement a les teues publicacions