Acadèmia CdM: ‘Il Festino’

Venezia 1608. Adriano Banchieri

Divendres 3 | 22:30h

Claustre

L’obra ‘Festino’ de Adriano Banchieri és una comèdia de 1608 composta per una col·lecció de 20 peces que recreen un festí presentat abans d’un sopar. És una obra dinàmica i divertida en la qual la musica va ser pensada per a descriure les accions dels personatges i els sentiments continguts en cadascun d’aquests 20 quadres. L’obra és marcadament satírica no sols pels seus textos còmics sinó per que cada peça és una burla al llenguatge musical de l’època. En aquesta opera primerenca, Banchieri (1568-1634) reflecteix idees molt avançades sobre la literatura i l’art, amb una fort influència de la Commedia dell’Arte i els nous experiments en l’òpera.

Carmina Sánchez, soprano
Cristina Teijeiro, soprano
Mikel Uskola, contratenor
Matias Álvarez, tenor
Pablo Acosta, baríton

Alejandra Fernández, flautes
Mónica García, flautes
Julia Chiner, viola da gamba
Pablo Romero, viola da gamba
Fran López, guitarra / tiorba
Pablo Fernández Cantalapiedra, percussió

Robert Cases, guitarra / tiorba
Toni Aparisi, direcció escènica

Carles Magraner, direcció

https://academiacdm.es

Lluis Vich Vocalis: ‘In memoriam’

Música religiosa del segle XVI

Concert homenatge a les víctimes del Covid-19

Divendres 3 | 20.00

Església

Després de mesos sense concerts, cal començar a rependre l’activitat musical a poc a poc i en el nostre primer concert després d’aquest parèntesi, volem retre un record a tots aquells que ja no estan com a consequència d’aquesta inesperada i cruel pandèmia.

Al concert, emmarcat a l’època renaixentista en la que sempre s’utilitzaria música religiosa per a aquestos events, trobem peces amb textos especialment dedicats al trapàs a l’altra vida , com l’Introit del Requiem de Lassus, altres pensats per a les solemnes cel∙lebracions de la passió de Crist com el O vos omnes de Palestrina, textos per a la litúrgia com el Domine non sum dignus oQui manducat meam carnem, també trobem un homenatge a les víctimes innocents, en Salvete flores martyrum de Victoria, psalms i de lloança a Déu i esperança com Christe Redemptor o el Magnificat, l’obra més extensa i amb la que comença el concert, un dels càntics més coneguts de la religió catòlica i un al que més compositors han posat música, que és una oració d’acció de gràcies posada en la boca de la Verge Maria en l’evangeli de S. Lluc.

En el concert tindrem el suport de l’orgue, l’instrument sempre present a les cel∙lebracions litúrgiques i amb dos obres instrumentals, una de l’organista aragonés Sebastián Aguilera de Heredia i altra de l’andalús Francisco Correa de Arauxo.

És per tant un concert d’homenatge i record a les víctimes, però també d’esperança i retrobament amb una “nova normalitat” en la que a poc a poc esperem que tornem a disfrutar del contacte entre músics, instrumentistes, cantants i els espectadors.

LLUÍS VICH VOCALIS
Tenors: Jesús Navarro, Jaime Flors, Jesús Ruiz de Cenzano, Ricardo Sanjuán i Vicente Abril
Baixos: Luis Vicente, Ximo Martí, Natxo Martí i José Luis Vicen

Pablo Márquez, orgue