Sara Águeda: L’arpa del rei David

En els ulls del Renaixement

Diumenge 7 | 12.30

Ressenyen els documents històrics que el naixement del rei David va poder ser al voltant de l’any 1040  abans de Crist. De grans qualitats, el rei David podria haver sigut un gran humanista del Renaixement per la seua àmplia cultura polivalent, va ser  guerrer, poeta, pastor i músic. El rei David, rei de de Israel, vencedor de Goliat, va viure una vida intensa plena de vicissituds, va ser odiat pel seu germà Saul, estimat pel poble d’Israel, embolicat en una història d’amor amb Betsabé i va patir la mort del seu fill Absalón. Al seu llarg regnat, de més de 40 anys, li va succeir per herència dinàstica, el seu fill Salomón. Per tot això, el Rei David és sens dubte una de les figures més atractives de la història.

El seu bon fer li va valdre l’admiració de tres religions, el judaisme, el cristianisme i l’islam.

La figura del Rei David ha inspirat nombroses representacions artístiques, des del seu naixement fins als nostres dies, es troba en frisos, escultures, mosaics, pintures des de manuscrits miniados grecobizantinos del segle X, passant per Caravaggio, Donatello, Miguel Ángel, Rembrandt, Bernini… fins a l’escultura de Ashiam Shoshani en el Segle XX.

En l’àmbit musical podem gaudir de moltíssimes referències i obres compostes entorn al Rei David, des de Josquin Desprez, passant per Alonso Mudarra, les sonates biblicas de Kuhnau o el gran oratori de Saul de Haendel entre tants.

L’atribut musical del Rei David és, sens dubte, l’arpa, i ací està la raó de ser d’aquest fantàstic viatge musical que us oferisc.
Inspirada en l’obra de Trista sobre el Rei de David, d’Alonso Mudarra, m’he permés descriure la personalitat i narrar la vida intensa del Profeta, imaginant com seria als ulls del Renaixement amb l’arpa de dos ordres, un dels instruments de més rellevància en la península Ibèrica des de mitjan Segle XVI.

www.saraagueda.com

Escolta-la en Spotify

Visites guiades

D’ATZUR I OR. EL SILENCI DELS ÀNGELS
Visites guiades

Cor església  |  Reserva prèvia

Dissabte 6 a les 18h i a les 19h
Diumenge 7 a les 11h

Aquesta exposició permanent s’executa a propòsit de la troballa el juliol de 2004 de les pintures renaixentistes de la Capella Major de la Catedral de València. No va ser una troballa casual lloc que ja es coneixia la seua existència però va anar el resultat d’una cerca, estudi i recerca a través de la documentació conservada. Amb aquesta mostra es pretén una posada en valor no solament de l’esplendor d’aquests frescs, sinó d’una època i del treball de recuperació del nostre patrimoni.

Exposició produïda per Generalitat Valenciana
Amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura i Direcció General del Patrimoni Cultural
Coordinació de Fundació Cultural CdM

Les visites guiades es fan en grups de 25 persones i és necessari garantir plaça amb reserva prèvia. PLACES ESGOTADES