Som Renaixement

Carles Magraner (c) by Paula Felipe.jpg
Carles Magraner, director artístic. Fotografía: Paula Felipe

Conjugar aquest espai històric que és Sant Miquel dels Reis amb literatura, poesia i música ens fa tornar a una època d’esplendor de la nostra cultura revalorant l’esperit humanista d’aquells avantpassats que, des dels clàssics grecollatins, portaren la Corona d’Aragó a un període original i creatiu.

Serà en aquesta segona edició del Festival Renaixement, que se celebra la primera setmana de juliol al Monestir de Sant Miquel dels Reis, on es combine la música, el teatre, la gastronomia, la literatura i la moda, apropant-nos als segles XV i XVI i convertint-se en una finestra des de la que observar i gaudir el nostre Segle d’Or. En un espai icònic per a la cultura dels valencians on durant quatre jornades podrem fer un viatge a temps pretèrits.

El dijous 5 de juliol la vesprada/nit estarà dedicada a la societat i la moda. Escoltarem la conferència inaugural sobre la indumentària d’Alfons el Magnànim i Maria de Castella, de la mà del professor Juan Vicente Marsilla. La música ens portarà a la vesprada a aquelles melodies més populars a l’Europa humanista amb L’Ampastratta, grup emergent de músics Valencians, i a continuació el cor Lluis Vich Vocalis amb el títol Cavallers ens portarà a la conjugació de lletra i música, madrigals d’amor i mort

El divendres dia 6 i sobre la temàtica general de les dones en el Renaixement podrem gaudir de l’obra de teatre Espill (Jaume Roig) de la companyia Crit Teatre. A continuació el grup vocal DeMusica Ensemble ens apropa a la dona i la música per donar peu al sopar temàtic sobre els Borgia on es presentarà a més a més el llibre receptari Ruta dels Borgia. Com a cloenda escoltarem l’estrena del programa Lucretia Borgia de Capella de Ministrers.

El dissabte dia 7 es pot visitar l’exposició dels instruments músics dels àngels de la Seu amb una visita guiada i per als més menuts participar en el concert didàctic sobre la història de Carmesina i Tirant de la mà de Mara Aranda i Jota Martínez. A la vesprada ens aproparen als nostres clàssics amb Juanjo Prats que ens proposa una lectura dramatitzada pel claustre del monestir i de seguit l’Acadèmia CdM de jóvens músics de Capella de Ministrers ens farà escoltar la joia musical que conserva el Cançoner del Duc de Calàbria. L’últim dels concerts del claustre el farà La Danserye amb una Festa Cortesana on tots els que vinguen podran gaudir (i dansar) pavanes i gallardes. El públic assistent podrà acudir al concert amb vestimenta renaixentista.

El Festival acaba el diumenge dia 8 amb la possibilitat de fer una visita guiada a l’exposició D’Atzur i Or i un concert íntim de vihuela per a Germana de Foix interpretat per Robert Cases.

Carles Magraner